VISSZA
Weboldal: www.budatower.hu Város: Budapest
Cím:
  • Budapest 1014, Kapisztrán tér 6.
40%

Budatower
Kategória: Szórakozás

A Kapisztrán tér legrégibb épülete a késő gótikus stílusú Mária Magdolna Torony, az egyetlen eredeti középkori műemlék Budán.

A budai vár 1244.évi alapítását követően a németekkel szemben akkor még kisebbségben lévő magyar polgárok ezen a helyen saját kápolnát építettek.

A szentélyt a 15. század végén három hajós templommá bővítették, ami mellé a ma is álló tornyot emelték.

A török hódoltság idején itt működött a Vár egyetlen keresztény temploma, amelyet megosztva használtak katolikusok és protestánsok. Később elvették a keresztényektől és muzulmán imahellyé alakították.

Buda visszafoglalása után a ferencesek templomaként működött, de a rend feloszlatásakor ismét bezárták. 1792-ben – az akkor használaton kívüli épületben – I. Ferencet koronázták magyar királlyá.

1817-től a budai helyőrség kapta meg istentiszteleti célokra.

Budapest 1945. évi ostrománál az épület ismét súlyosan megrongálódott. A torony műemléki helyreállítása 1950-ben megkezdődött, de ezzel egy időben – az egyházellenes politikai rendszer vezetőinek döntése alapján – a templomot lebontották.

Az évtizedeken át zárva tartott Mária Magdolna Torony 2017 nyarától újra látogatható.

A felső szinten különleges élménnyel szolgál a panoráma kilátó, ahonnan Budapest legfontosabb épületei és a Budai Hegyvidék közeli magaslatai mind megcsodálhatók.

Az oldalkápolnában minden hónapban új, időszaki kortárs művészeti kiállítás tekinthető meg.

Kedvezmény: 40% kedvezmény a teljes árú belépőjegy árából