VISSZA
Weboldal: www.harkanyfurdo.hu Telefon: 00 36 72 580 880 Város: Harkány
Online kedvezmény
20%

Harkányi Gyógy -és Strandfürdő
Kategória: Egészség, Szépségipar, Szórakozás

Harkány, a gyógyító ölelés
Harkány az ország déli részén, Baranya megyében, Pécstől 25, a horvát-magyar határtól 8 km-re, a Tenkes hegy lábánál megbúvó, kis fürdőváros, amelyet különleges gyógyvíze tett híressé. A jó természeti adottságok, a gyógyvíz, a mediterrán klíma, nem csak gyógyítja, hanem feltölti és ellazítja a hozzánk érkezőket. Dél-Baranyában jellemző a szubmediterrán klíma, és ez az itteni időjárást egyedivé teszi. Harkányban a napsütéses órák száma meghaladja az évi 2000-t, a tavasz korán beköszönt, ősszel pedig gyakori a „vénasszonyok nyara”. A vendégek tavasztól őszig sokszor hetikig zavartalanul élvezhetik a napsütést.
A fürdő mai területét a régi térképek, „Büdösrét” –nek nevezik, ezzel is utalva a területen található melegvizű kénes forrásokra. A Siklósi Uradalom irataiban ezt a környéket, gazdálkodás szempontjából, használhatatlan elmocsarasodott területnek jelzik. 1823-ban a mocsaras terület lecsapolási munkálatai közben, a források felfedezését így írta le Török József: „ …Batthyány Antal a Harkány melletti mocsárok lecsapolása és kiszárítása végett csatornákat ásatott. A munkások közt volt egy Pogány János nevű gyűdi lakos, akinek lába térdtől talpig dagadt volt és szaggató fájdalmaktól kínoztatott elannyira, hogy csak bot segélyével volt képes járni. Ezen munkás érezvén az árokból felbuzgó meleg víz jótékony hatását bántalmas lábára, egész nap áztatta azt az árokban dolgozva, s másnap bámulva tapasztalta, hogy lábdaganata annyira elapadt, miként csizmát is képes volt arra felhúzni. Ezen tapasztalatai után lába fürösztését ismételve folytatta, s alig egy hónap múlva 1823. október havában bajától szerencsésen és tökéletesen megszabadult…” 1824 nyara az első fürdőévadnak tekinthető, amely a Batthyány családot dicséri, akik fáradhatatlan munkával, kitisztítatták a forrás torkolatát és „egy lesüllyesztett Kád által egybefogadtatott”.
Az Európában egyedülálló harkányi gyógyvíz 50-70 méteres mélységekből, átlagosan 62 ºC hőmérséklettel tör a felszínre. Ásványi anyagtartalma literenként közel 1000 mg. Gyógyászati szempontból legjelentősebb ásványi anyaga a karbonil szulfid (COS), amely gáz alakban a vízben oldott állapotban nyomás alatt van. A kifolyó vízben, nyomás alól felszabadulva azonnal bomlani kezd, átalakul kénhidrogén – gázzá, amely jellegzetes szagát adja. 1 l gyógyvízben 12 mg körüli mennyiségben található. Ezt a vegyületet a kémia korábban nem ismerte, 1868-ban Than Károly a pesti egyetem elismert kémia tanára, a harkányi gyógyvíz kémiai elemzésekor (széndioxid szulfidot) fedezte fel.
A mozgásszervi, ízületi betegségek megelőzésében-gyógyításában, csontritkulás, krónikus nőgyógyászati gyulladások, valamint a nyirokkeringés zavarainak javításában nagyon szép eredmények érhetők el egy-egy harkányi kúra során. Bőrgyógyászaink kiváló eredményeket érnek el a pikkely-sömör (psoriasis) kezelése során a harkányi gyógyvízzel. Gyógyvizünket ivókúra formájában is fogyasztani lehet: Javítja az emésztést, értágító hatású, fokozza az anyagcserét, csökkenti a vérnyomást, a vércukrot, beépül a porcokba, érelmeszesedést megelőzésére is alkalmazható.
Az év minden napján látogatható gyógyfürdő, és a szezonálisan működő strandfürdő, a város központjában, 13,5 ha -s virágos ősparkban helyezkedik el. A fürdő három gyógymedencével, különböző hőfokú strandmedencékkel, gyermekmedencével, uszodával, szaunákkal, pezsgőmedencékkel, nyaranta csúszdával, játszóterekkel és számtalan vendéglátó egységgel várja vendégeit. A fürdő gondoskodik a vendégek egyéb szórakoztatásáról is: Majális, Pünkösdi Fesztivál (A termékenység, gyermekáldás hete), Fürdőfesztivál, Hosszúhétvége, Sportnapok, koncertek és egyéb rendezvények várják a hozzánk érkezőket.
Gyógyszolgáltatások: Lympdrainage kezelés, víz alatti vízsugármasszázs, iszapkezelés, gyógymasszázs, gyógytorna, száraz szénsavkezelés, szénsavas kádfürdő, száraz és víz alatti gyógytorna és elektroterápia.
Wellness szolgáltatások: különböző illóolajos masszázsok, testmasszázs mézzel, csokoládéval, migrén, menedzser, hűsítő, gyermek, cellulitisz-zsírégető masszázs, gőzkapszula, fülgyertya kezelés, köpöly kezelés, testmasszázs vákuummal, behmer terápia, hullám masszázs. Thai masszázsok: tradicionális, olajos, aromaterápiás, herbál, talp-, láb-, fej-, nyak-, vállmasszázs, wai thai masszázs.
A környéken található többek között az érintetlen vadregényes Dráva part, a Siklósi Vár és Várszínház az „ördögszántotta” Szársomlyó védett kincsei, a Villányi borvidék csúcs borászatai, a Mecsek hegység védett értékei illetve a közel 2000 éves Pécs, amely a magyar kerámiaipar, a kortárs képzőművészetek és a klasszikus zene fellegvára.